Kawan2Ku

17 Disember 2014

Ikan Cencaru Bakar Dan Air Asam (Simple)

Posted by Dalia at 3:36 PTG 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt..

Hari ni aku nak share skit pasal ikan cencaru bakar dan air asam yang aku biasa masak. Resepi yang ringkas tapi sedap.

Ikan cencaru bakar ni merupakan ikan bakar paling senang nak buat.Bersihkan ikan kemudian bakar.  Tak perlu garam. tak perlu kunyit. tak perlu bahan lain. (abaikan je la sayur2 tu sebab sayur2 tu lebihan aku buat sandwic sebelum tu)
Air asam. Hanya potong, cili, bawang, bunga kantan, kemudian curahkan air asam jawa dan juga gula..  (abaikan juga bekas yang aku  guna tu.. malas nak letak kat bekas cantik.. kekeke!
ok. ni jela menu aku. tanpa nasi. maklumlah aku tengah diet ni.. (diet la sangattttt)

10 Disember 2014

Umrah Dan Ziarah

Posted by Dalia at 10:19 PTG 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt..
Hari ni aku sempat hantar mak dan abah ke KLIA untuk mengerjakan umrah. Semoga mak, abah, sepupu2, anak buah aku selamat pergi dan balik serta dipermudahkan segala urusan kat sana nanti.
In Sha Allah


06 Disember 2014

Nak Sambung Belajar

Posted by Dalia at 11:46 PG 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...

Tetiba je mood nak sambung belajar datang.. haha! memang lah dulu aku pernah mohon untuk sambung ambik pjj kat USM, tapi bila dah diterima aku pula terpaksa tolak sebab mengandung anak kedua. Excited masa mengandung tu sebab jarak anak pertama dengan kedua tu tujuh tahun beza. Takut tak dapat nak bagi tumpuan, terpaksa la aku tolak.

Tahun ni aku cuba mintak sekali lagi. Tapi permohonan tidak diterima. Padanlah dengan muka aku kan... haha! Padahal aritu boleh je kalau nak sambung walaupun tengah mengandung.. awal2 lagi kut. pastu pandai2 le kalau nak cuti satu semester ke kan.. tapi nak buat camana.. benda dah lepas...

Semalam my good friend whatsapp. Mak aih. Berlagak. Nak sambung master pulak. Siap sent kat aku borang permohonan untuk sambung master tu.. eleh.. baru mohon je pun, belum tentu dapat (bercakap dengan nada yang penuh hasad dan dengki- haha!) Tetiba je kan semangat aku datang untuk mohon sambung degree walaupun dah sedikit terlewat... yerla.. sebenarnya memang dah lama pun nak sambung, cuma masa tak mengizinkan. kadang kadang rasa menyesal kenapa dulu aku tak settle kan sekali masa lepas abis diploma. Kalau tak, sekarang ni tak payah nak bersusah payah dah.. ingat lagi, sepupu aku merangkap lecturer finance aku siap datang rumah untuk pujuk aku sambung degree.. tapi masa tu dah gatal sangat nak kerja.. pegang duit sendiri la konon... memang tak termakan la pujukan dia..

Ok. aku rasa memang USM dah blacklist nama aku sebab aku tolak sebelum ni. So aku cuba mintak sambung kat UTM pulak. Harap2 dapat la.. Cuma aku tak pasti sebab diploma aku tu dah berzaman dah. Berlapok. Laku lagi ke tak agaknya.. hahaha! Yang paling penting, dengan penuh harapan semoga aku masih lagi layak untuk transfer credit bagi mana2 subject yang berkenaan tu. Kurang sikit bebanan ku nanti.. hehe!



Oklah...

Tu jer nak cerita... Malas nak bagitau my good friend yang berlagak tu yang aku mohon sambung degree. Confirm kena gelak jahat. Nyampah! mentang2 dia dah lepas. Aritu sempat dia tunjuk scroll dia kat aku dan cakap "ko aderrrrr?"

huh! poyo!
hahahah!

03 Disember 2014

Hari Keluarga @ Sunway Lagoon

Posted by Dalia at 4:56 PTG 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...

Pada 29 November yang lepas, aku telah menghadiri Hari Keluarga IPDSJ yang diadakan di Sunway Lagoon Theme Park.

 Oleh sebab aku cuma dapat 2 keping tiket, so aku cuma bawak Ainul untuk sama berpoya2 dan bersukaria dengan aku.. haha! ye la.. my encik asben dah pergi dah aritu, kali ni aku dengan Ainul la pulak.

 Dak tecik Sara pulak, walaupun masuk percuma, tapi aku tak boleh nak bawak dia. serik sebab yang bulan sept aritu aku pergi bawak dia, tak pasal2 malam tu berkampung kat hospital sg buloh, ambik nebulizer. 

Ni je la yang sempat aku amik gambar. Baru perasan yang gambar sendiri takde. huhu!

Senamrobik... berpeluh2 wooooo!
                                 
ucapan dari tuan OCPD


                                 

                                  




















tarik tali team tuan timbalan.. aku join team ni la sebab syarat mesti ada 3 orang perempuan (tapi kalah laaaaaa) haha!





dalam kul 3 lebih hujan pulak... hujan selebat lebatnya...
                                     

Eh eh! baru perasan yang gambar sendiri takder.. tak sempat nak ambik... kekekeke!

26 November 2014

Makan2 @ Restoren Phad Thai, Taipan

Posted by Dalia at 8:35 PTG 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt...

Sempena pertukaran SIO kami DSP Heisham ke IPK mulai Isnin depan, hari ni kami pegawai awam dari cawangan trafik telah bersama2 meraikan beliau di Restoren Phad Thai, Taipan. Meraikan sempena kenaikan pangkat dan juga perpisahan.

Walaupun hanya sempat setahun je bersama kami, tapi banyak jasa beliau kepada kami. Walaupun beliau seorang yang tegas, tetapi beliau sangat bertimbang rasa dan sering mendengar masalah kami.

 Terima kasih tuan. Jasamu dikenang.....





Facebook : Undur Diri Buat Seketika

Posted by Dalia at 12:32 PTG 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...

Semalam aku telah deactivate akaun facebook aku atas beberapa sebab. So, untuk beberapa ketika ni, aku cuma boleh ber wechat, whatsapp atau IG jer..

Akan cuba bertahan selama mana yang boleh... Tapi semuanya bergantung pada keadaan. Saja nak uji diri yang terlalu leka dengan facebook. haha! Silap2 petang ni aku dah aktifkan semula.. aku ni bukan boleh percaya... ngeeeeeee!

Harap2 berjaya!

22 November 2014

Perbezaan Umur Kita Dengan Kucing

Posted by Dalia at 10:41 PG 0 comments Links to this post
Sharing Is Caring

Sumber : Facebook Friends of BN - Barisan Nasional

Assalamualaikum wbt...

Cuma nak share apa yang aku baca kat facebook tadi.. ermmm... kucing kat rumah aku ( Shitam ) tu beranak masa umur dia tak sampai pun 6 bulan lagi.. maksudnya... aishhhhhh! tak cukup umur lagi tu... remaja sangat lagi dah gatal...



haha!

15 November 2014

Status Blog #32

Posted by Dalia at 1:05 PG 0 comments Links to this post

Alhamdulillah. Tepat jam 12.26am sampai rumah  my parent kat Segamat. Mencabar betul balik hari ni.. trafik jem + hujan... dah le aku balik bertiga jer dengan anak2, asben aku sabtu ahad pun keje.. nasib baik le tak mengantuk..

Sebenarnya tak plan pun nak balik kampung hari ni. Pagi tadi aku call mak, tanya mak tarikh sebenar mak ngan abah pergi dan balik umrah desember ni. senang aku nak rancang cuti. pastu mak cakap abah dah 2 hari tak sihat. tu yang aku terus plan nak balik hari ni juga..

Bertolak dari rumah pukul 7.40pm... dengan jem ngan hujan sampai kampumg kul 12.26am.. sampai rumah kena marah dengan mak sebab bahaya bawak kete malam2, katanya... sendiri pulak tu. sebab tu la aku tak nak bagitau mak awal2 yang aku nak balik.. takut mak risau selagi aku tak sampai rumah... hehe!

Okla. Nak tido dulu..
Zzzzz...

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review