Kawan2Ku

27 Oktober 2014

Jeruk Mangga Asam Boi.... Lagi

Posted by Dalia at 7:10 PTG 0 comments Links to this post

Aduh.. dah macam ketagih la pulak aku dengan JMAB ni.. ni dah kali keempat aku buat.. malam tadi aku pesan kat encik asben mintak dia belikan mangga muda kat pasar malam, tapi oleh sebab hujan lebat, hasrat tak kesampaian..

Macam tau tau je, tetiba je pagi ni (seawal jam 7.50am) Yatz budak Special Branch call aku.. ingatkan kenapa.. rupanya dia nak bagi aku buah mangga.. Syukur Alhamdulillah.. Yatz ni dapat rasa aura aku kut, tu yang tetiba teringat kat aku.. hahaha!

Rasanya ada dalam 10-12 biji yang dia bagi aku.. tapi aku ambik dalam 3 biji jer, yang lain aku bagi kat En Adam ngan kak Sariha... tak mau la tamak2.. sama2 merasa... hehe!

Sampai rumah jer... terus aku merajinkan diri menjeruk mangga ni. Dah kuning skit tapi masih rangup lagi (eh! betul ker aku guna istilah 'rangup' ni?) hahaha!

Dan... inilah hasilnyaaaa... nyum nyum.. tak sabar nak tunggu sejuk...

26 Oktober 2014

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih

Posted by Dalia at 9:43 PTG 0 comments Links to this post
As-salam


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%.



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale.

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !!

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

22 Oktober 2014

Jeruk Epal Asam Boi

Posted by Dalia at 10:55 PTG 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt...

Erm.. kalau semalam aku gigih buat jeruk mangga asam boi, malam ni pulak aku gigih buat jeruk epal asam boi..

Lewat sikit buat sebab encik asben aku dekat kul 10pm baru sampai rumah.. yer la.. dah aku mintak dia belikan epal, terpaksa jugak bersabar.. haha! kalau tak boleh sabar memang aku sendiri yang keluar pergi beli epal tadi...

Ok. Inilah hasilnya... yeahhhhh! tapi kita simpan dulu dalam peti ais.. esok baru makan ea..

Jemput-Jemput Ikan Bilis Air Didih

Posted by Dalia at 8:50 PTG 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...

Bercerita pasal makan lagi kan? Entah apa2 la aku ni.. tapi nak buat camana sebab itulah aku.. haha!

Entah kenapa, hujan2 ni asyik terfikir nak makan jer.. parah betul! Malam ni aku teringin nak makan jemput2 ikan bilis air didih pulak. Lama dah tak makan jemput2 ni.. Mak aku memang suka buat jemput2 ni.. lembut jer... sebab tu aku pun dah terbiasa buat jemput2 guna air didih ni.

Asben aku balik lewat sikit, so aku goreng untuk aku dan anak2 aku jer. Yang bestnya waktu makan, masing2 senyap tak bersuara termasuklah si kecik Arissa tu.. Betul2 menikmati jemput2 ikan bilis air didih ni.. makan waktu hujan, memang terbaikkkkk!

Silalah layan gambar ni yer... jemput makan!




21 Oktober 2014

Jeruk Mangga Asam Boi

Posted by Dalia at 10:51 PTG 2 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt...

Susah kan bila hari hari kita dihantui oleh bayangan jeruk mangga asam boi.. bukak facebook tengok gambar JMAB ni di merata rata tempat. Kalau kat news feed tu toksah cakaplah.. dari atas sampai kebawah rata2 dok bercerita pasal JMAB ni..  memang dah jadi viral...

Aku? Tak payah cakaplah. Berapa kali telan air liur. Ngences! Malam2 sebelum tidur, aku telan air liur. Kat opis, asal teringat je, aku telan air liur.. dalam kereta pun sama.. hahaha parah!

Hari ni abis keje, pergi main badminton kejap pastu gerak balik. Tapi sepanjang jalan dalam kereta aku dok teringat je pasal JMAB ni.. dan.. dalam keadaan jalan jem hujan lebat aku terus ke econsave untuk beli apa yang perlu.. memang aku tak tahan dah menanggung rasa mengidam yang teramat.. hahaha! poyo! 

Dan inilah hasilnya....

3 jenis mangga aku beli.. saja nak try mana yang lebih sedap...
bahan2 nya... cili dengan asam boi tu jangan pulak masukkan semua.. ada pulak yang keluar masuk tandas nanti.. hehee! (alamak! lupa nak ambik gambar gula)
sebelum digaul...
setelah digaul...
      siap sudah JMAB aku... dah siap2 asingkan masuk bekas... ok. simpan dalam peti ais, dah sejuk nanti aku bedal.. ngeeeeeee!


Ermmmm.. oleh sebab stok asam boi masih banyak lagi, aku plan lepas ni nak try buat jeruk epal asam boi pulak la.. mesti sedap.. hehehe!

19 Oktober 2014

Status Blog #27

Posted by Dalia at 10:24 PG 0 comments Links to this post
Assalamulaikum wbt...

Seperti Ahad2 yang biasa, my encik asben keje.. jadi tinggallah aku dengan anak2 jer kat rumah..

Memandangkan kari daging lauk semalam masih lagi berbaki, maka dengan ini buat pertama kalinya aku menjala roti jala.. hehe

Walaupun rupa tak berapa cantik dan agak sedikit garing, tapi rasanya boleh tahan.. sedappp.. si kecik siap mintak advance lagi.. aku tak siap menjala lagi dia dah tadah tangan mintak satu.. hehe

18 Oktober 2014

Kereta Untuk Disewa (Persona)

Posted by Dalia at 10:20 PTG 0 comments Links to this post

Iklan jap...

Proton Persona 1.6(A) untuk di sewa (Pandu sendiri).

Area Subang Bestari, Subang Airport, Kg Melayu Subang, Kota Damansara, Shah
Alam dan kawasan sekitarnya. Perkhidmatan penghantaran  juga disediakan & caj
minimum akan dikenakan mengikut lokasi.

 Harian: RM120.00
 Mingguan: RM680.00
 Bulanan: RM1800.00

Dokumen & perkara yang diperlukan:

1.Salinan IC @ Passport.
2.Salinan lesen memandu.
3.Utiliti bill asal/Kad pelajar
4. Deposit RM100 (akan dipulangkan jika tiada sebarang saman sepanjang tempoh sewaan)

Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut

Emi : 013-2666188

                                     




16 Oktober 2014

Tour Of Duty ( Kursus )

Posted by Dalia at 3:59 PTG 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...

Pada 13-15 Oktober yang lepas aku telah menjalani kursus Gaji, Elaun dan Penjawat Awam di Institut Perakaunan Negara, Sabak Bernam. Walaupun ianya tiada kena mengena dengan tugas aku di pejabat, tapi ianya sangat penting untuk aku ketahui tentang hak hak aku sebagai penjawat awam. Dan kursus ini sangat membantu aku dalam memahami setiap tuntutan dan elaun yang aku layak yang sebelum ni aku tak tahu pun yang aku boleh claim elaun tersebut.

Oleh sebab jarak yang jauh antara rumah aku dengan IPN, jadi aku menginap di asrama IPN. Pada 12/10 aku telah mendaftar untuk menduduki asrama dan aku ditempatkan di Asrama Purnama B116 bersama seorang rakan baru aku yang juga senget dan sewel seperti aku, Elly... Yang bestnya, Elly sebaya aku dan beza umur aku dengan dia cuma 5 hari.. patut pun gila2 sama macam aku.. haha!
                                   
Jom tengok gambar gambar yang aku sempat tangkap..

Amaran Keras ! Sesiapa yang elergic melihat gambar2 selfie sila jangan scroll ke bawah kerana dikhuatiri akan termuntah ataupun pengsan serta merta apabila melihat gambar selfie yang terlalu banyak!!


Ahad 12/10/2014 Pendaftaran Asrama

                                   

Inilah bilik aku.. B116
Katil aku yang sebelah sini....
                                   
ada peti ais tu....
                     
pemandangan dari bilik aku... yang sebelah sana tu asrama lelaki...
                               
                  Ahad malam... tetiba je perut rasa lapar.. nasib baik ada bawak biskut n milo.. memang terbaik..                                              

Hari Pertama (13/10/2014)

                                   
Jom pergi kelas!
Aku dengan Elly berkobar2 ok.. kami lah yang terawal sampai ke kelas..  ngeeeee!
                                     
ngantuk punya pasal.. meja orang lain clear jer atas meja.. atas meja aku dan Elly, penuh dengan makanan.. sungguh kurang asam... ingat ni tengok wayang ker??? (sebenarnya ni waktu break)
                                     
Hari pertama kelas habis awal sebab lecturer kami ada hal yang perlu diselesaikan.. jam 3.30pm kelas dah abis..  lepas asar aku dan Elly apalagi.. ambik kesempatan menggunakan kemudahan yang disediakan... kami berbasikal ke pantai Sg. Lang.. lenguh kaki okay.. padahal pantai tu dekat jer.. nampak sangat dah lama tak bersukan...
                                     
perasan konon2 kami datang bawak kereta.. sorang bawak honda Jazz sorang lagi bawak Toyota Prius
                                     
Sori yer Elly... tersengaja plak amik gambo curi..
                                 
bercanda di pasiran pantai.... feel konon2 kat Bali nih! haha!
                                                   
                                     

                                     

dah kata tadi kan... agak2 kalau elergic dengan gambo selfie sila hindari dari baca entry ini.. kekekeke!
                                     

                                     

                                                 

                       selfie ngan Elly...                           
parit yang memisahkan jalan besar dan pantai... kat tepi ni ada satu warung....
dan inilah makanan yang aku order kat warung tu... mee hailam...
lepas makan mee hailam pekena kepok lekor plak...
kawan2 baru yang aku kenal kat tepi pantai... diorang ni kursus kat IPN juga, tapi kelas yang berlainan... errrr... tang ketembamam pipi aku tu, sila abaikan saja yer... huhu!
Cantik tasik depan IPN ni..
Tasik...

masa ni Elly kata : " Aku rasa macam nak terkentut la... ko buat2 tak dengar jer tau kalau ada bunyi kuat!" hahahaha sengettt... tak lama lepas tu dia tanya aku "ko dengar tak bunyi kentut aku tadi??".. akau jawab la tak dengar.. pastu dia boleh cakap kat aku "apa lah ko ni... tak fokus!" adoilaaaa... sewel! hahaha!
ingat nak main kat taman permainan ni... tapi aku takut kena halau jer sebab dah terlebih umur.. kekekeke!


Cantik kuarters pegawai ni... nak mintak transfer sini laaaa.... 
                   bola tampar...                
surau IPN...   

 Hari Kedua ( 14/10/2014)

ok. masa untuk ke kelas...

sebelum ramai orang, kita selfie dulu!
                                                     

petang lepas kelas bas IPN bawa kami ke pantai B.N.O.. makan mee udang laaaa...
mee udang.. sedap oooooo!
licinnnnn... hahaha!
menanti....
feel ala2 menanti sang suami pulang dari menangkap ikan di laut...
eh! minah ni lagi..... huh!
hahahhahaha!
balik dari pekena mee udang, singgah ke perusahaan kuih pau... MUSPAU..

                                   

tuuuuu diaaaaa....
sampai bilik dalam kul 7.15pm.. siap2 solat maghrib terus pergi SPA.. aku buat traditional malay massage ngan facial... aaaaahhhhh legaaaaaa rasa.... nanti aku akan buat entry lain tentang spa ni... kut2 yang ada sekitar Sabak Bernam tu pun nak buat facial kat situ, at least ada rujukan sikit... nak masukkan kat sini, dah sarat benor dah ni....

Hari Ketiga (15/10/2014)


Hari terakhir kursus
                                               
                                                       

penyampaian sijil...
                                                 
penilaian...
                                   
masa untuk balik.. encik driver pun sampai on time.. okaylah tu...

dalam perjalanan balik, singgah beli karipap gergasi ni kat Kuala Selangor...
                                     
sedap dimakan... lebih2 lagi ketika panas.. sedap wooooo!


 Sekianlah sahaja cerita aku tentang tour of duty aku kali ni.. tour je lebih tapi duty kurang... kekekeke!

daaaaaaaaaaaaaaaaa!






PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review