Kawan2Ku

17 Januari 2012

Cuti-cuti Thailand : Krabi Island

Posted by Dalia at 10:23 PTG
Assalamualaikum wbt...

Hari ni baru la aku sempat nak update percutian aku ni... Pada 15-17 Januari yang lepas aku telah bercuti ke Pulau Krabi, Thailand.. Best, sangat best... kalau boleh memang aku nak pegi lagi, InsyaAllah.  Tapi tempoh yang sangat singkat memang tak habis untuk pusing semua pulau di sana. Kalau pergi lain kali, kena make sure yang aku pergi lama skit... boleh pusing abis...


bilik kami... share berempat... okayla...




Dai kiri : kak ayu, kak maz, kak wanie... diorang ni semua sebaya... aku jer yang paling muda.. bleh mengada2 skit... hahaha!


bersedia untuk menaiki tuk tuk untuk ke Ao Nang.. jalan2.. tambang sorang dalam 30baht je.. lebih kurang RM3 duit kita..

Pantai Ao Nang

Ngah pikir nak makan apa.. tak tau nak pilih yang mana, banyak pilihan...

Akhirnya... Pancake Pisang + cokelat menjadi pilihan....

Yummy.... Pancake siap!

Pekena Phad Thai plak.... satu pinggan share 4 orang...


Dah kenyang, kitorang g buat Thai Traditional Massage pulak... Ya Allah... lega rasa seluruh badan pas buat massage ni... harga yang sangat berbaloi... 200baht untuk 60 minit.. lebih kurang RM20 duit kita..


Pantai Ao Nang....


Night Market... ni kat town, kena naik tuk tuk... lebih kurang 400baht satu tuk tuk tu... so, share jer la 4 orang...

Gambar ni diambil ketika aku ngah sedap makan kat tepi tu... kelakar plak tengok... ni mesti kes nak kuar dating tapi kena bawak bapak perempuan ikut sekali... hahahah!

hotel yang kami menginap... Krabi Aquamarine Resort & Spa




breakfast kitorang yang disediakan oleh hotel... sebenarnya banyak pilihan, tapi aku makan yang ni jer... (yer ker???) hhahahaha!

Hari kedua : Bersedia menaiki bot untuk mengikuti speed boat tour... Pakej lebih kurang 1500baht seorang (lebih kurang RM150) dan pakej juga mengandungi 8 destinasi untuk dilawati... 1) Lohsamah Bay 2)Pileh Bay 3)Monkey Bay 4)Maya Bay 5)Viking Cave 6)Phi Phi Don Island 7)Hin Klang 8)Bamboo Island


























makan time... tak payah bayar lagi coz dah termasuk dalam pakej. Dan makanan yang disediakan adalah dijamin halal...

mula-mula makan ni...

pastu melantak spagethi ni plak...

mat salih dari Scotland yang sangat peramah...











Chicken Island... nampak macam dinasour kan?







mamat ni peramah gila... pastu muka dia ada iras2 Johan Rajalawak... tapi mamat ni pon memang lawak... sesuai la tu... barang2 kat kedai dia ni memang lebih murah berbanding kedai2 yang lain... kitorang siap masuk dua kali... kali kedua masuk pun untuk beli lagi selepas survey harga kat kedai lain... mamat ni siap offer nak tolong urut kitorang bila kitorang kata nak cepat, nak g massage plak... dia kata bayar upah kat dia 50 baht jer.. tapi aku kata tak mau, takut girlfriend dia bunuh kitorang! hahaha... yer la, dah sepanjang tu dia dok bercerita pasal girlfriend dia...

Makan malam... Fried Rice + Pineapple + Seafood dan Strawberry Milk Shake... Yummy!


Awas! Tak halal tau McDonald dia....

Layan jagung bakar....

Ao Nang Police Station.... aku nak mintak transfer sini boleh????

















takder keje! hahaha! main nyorok2...


Sebenarnya banyak lagi tempat yang kitorang tak pergi, termasuklah James Bond Island.... takper takper... akan aku pergi lagi nanti ke sana suatu hari nanti... cuma, baru tiga hari aku kat sana kulit dah hitam bersinar sinar... tak perlu guna axion untuk kelihatan berkilat... adoi... jenuh jugak tu nak mencerahkan balik (walaupun aku bukannya cerah sangat pun) Dan sampai2 KL jer, aku terus mencari krim pencerah fair and lovely... Tapi, minggu ni plak cuti raya cina plan nak ke Port Dickson la pulak... ni akak aku la ni paksa2 aku suruh pergi... tapi tak kisahlah, asalkan semuanya di sponsor oleh dia... 3hari 2 malam kat PD nanti... InsyaAllah muka aku ni akan bertambah hitam. APTB! Sekian...



Terkini !!!
   
Sila klik Brochure Pulau Krabi untuk panduan dan rujukan tambahan..

44 comments:

chazully berkata...

Salam Dalia...seronok baca kisah percutian You di Krabi..Tak sabar rasanya nak ke sana Mac ini. Thanks for the info

Dalia berkata...

Ws... Memang seronok g sana... Kalau takder aral melintang InsyaAllah hujung tahun ni plan nak g sana lagi... Memang terbaikkk!

chazully berkata...

antara pakej 4 islands dan phi phi island yang mana paling best? kalau naik long tail boat lebih murah ya..

Tanpa Nama berkata...

Another wonders of the world Gallery Microfungus House of Magic Potions Tanah Rata and KetikKetok!

Tanpa Nama berkata...

salam kak, nak tnye,akak pg dgn pakej mane ye? Sy n 3 of my fren nk pg sana next year, boleh akak sugestkan x pakej tu :)

Dalia berkata...

Sebenarnya masa akak pergi sana, kitorg tak amik mana2 pakej pun.. Gamble je cuma kami siap2 book hotel... Sampai kat airport krabi, kami ambik cab untuk ke hotel, then sebelum sampai hotel, driver tu bawak kami singgah satu travel agency... Kat sana kita boleh pilih nak pakej yang mana... Tp biasanya hotel kat sana pun ada sediakan pakej untuk ke pulau2 kat sana, cuma mungkin harganya sedikit mahal....
Untuk jalan2 sekitar pantai ao nang, bleh naik tuk tuk jer... Bleh tahan kat tepi jalan, mcm tahan bas... :-)

Pink Lavender berkata...

tgh survey nih..dah ada tiket bln 1 nih..
xsabar nak seberang ke sana plak..

makneng follow kamu
jemputla follow makneng..=)

Dalia berkata...

Dah follow juga... :-)

fee. berkata...

salam nak tanya , pegi krabi, kne fasih ckp thai ke? hehe especially nk ckp dgn driver tuk tuk tu hehe

sbb nak pegi cuma klau gamble takut xreti ckp thailand hehe.

Dalia berkata...

Hehehe... X perlu cakap thai... Cakap english pun xpe.. Diorg pun guna broken english... Ada juga yg pandai cakap melayu... :-)

namasaya438 berkata...

brp RM hotel yg awak duduk?

namasaya438 berkata...

agak2 kalau saya tak book hotel dari Malaysia okay tak? kira pakai redah aje..brp Rm hotel awak duduk?

Dalia berkata...

Rasanya boleh je, main redah.. Kat sana hotel memang banyak... Hotel yg sy duduk ni satu malam lebih kurang rm400.. Kira ok la kami share 4 org... Bilik besar... :-)

Tanpa Nama berkata...

salam awk... nak tnyla... blh ke kte bw brg elektrik sperti iron ke sana? kalo melancong dlm malaysia ni mmg sy bw je... ni 1st time nk pg sna..

Dalia berkata...

X sure la... Rasanya boleh kut, tp kena masuk cargo, x bleh hand carry... Tp klu pegi sana paling penting kena bawak travel adaptor tu... Sbb plug negara diorg x sama dgn kita punya... :-)

Tanpa Nama berkata...

terima kasih ye... :)

fee. berkata...

ni nak tanye lagi, yg pakej akak ambik untuk island hoping tu ingat x dgn company apa? mcm best je :D 2 hari ke pakej dier?

sofy bie berkata...

dear nak tau yg u pg 8 island tu yg 1500 bath tu pakai tour packej kt mn?

Dalia berkata...

Alamak! Sorry... Serious x hengat dah... Huhuhu... Nanti akak try cari semula pamplet yg diorg bagi... Harap2 ada simpan lagi... Huhu!

Cik Z berkata...

kak Dalia..nak tanye,akak pegi sane bape hari?? bape banyak duit akak habiskan kat sana???

Cik Z berkata...

kak Dalia..nak tanye bape hari akak pegi sana ye???
dan bape banyak duit akak habes kat sana??

Dalia berkata...

Akak pegi tiga hari jer... Tp sebenarnya 3 hari tu x cukup, klu nak pegi paling kurang pun 4 hari, baru puas berjalan... 2 hari penuh untuk ke pulau sahaja... Mcm akak hari tu, bnyk pulau x dapat pegi sbb x cukup masa... Pulau james bond pun akak x sempat nak pegi... Huhuhu! Duit akak rasa dlm 1k tu dah cukup, tmasuk tiket flight ngn hotel sbb pegi sana xda nak shopping sangat mcm pegi bandung... Hehehe!

zulida berkata...

Bolh dapat hotel ape yg u duduk tu....sebab bulan may ni nak gi sana?..minta info..

Dalia berkata...

Zulida, sy dok krabi aquamarine resort & spa... Not bad la hotel tu... Swimming pool depan bilik jer... Malam2 dok bergosip tepi kolam... Hahaha!

ANIES.AYU.AYOI berkata...

kak, nk tanya kit...kene bwk swimsuit x? ms island tour tu kene pakai swimsuit ke? sy bln depan bru nk g....hihiihih..

Dalia berkata...

Akak aritu terus pakai, sebab nak snorkling tu kena pakai swimsuit.. Cuma dari hotel akak sarung tshirt... Nak terjun tu baru akak bukak tshirt tu...

❤ ins-home® berkata...

adaptor cmne ye kak kat sana pakai..? 2 kaki ker..? hotel RM400 tu utk 1 malam ke..? kat sana kiranya ada pulau2 je la ea...takde shopping2 cam bandung...hehee nak pergi bawak anak..boleh ke ek..bahaya tak..? ;)

Dalia berkata...

Lupa la kaki adaptor tu camana.. Tp akak biasa bawak yg travel adapter, ada banyak lubang... So pegi mana2 negara pun boleh bawak yg satu tu...

Yup... Banyak pulau.. Klu anak kecik lagi, rasa macam tak sesuai je nak bawak pegi sana... Tp klu dah besar skit, ok kot.,

Klu nk shopping, kat kedai2 tepi pantai tu je la,,. Tak pun pegi night market dia kat tengah2 pekan tu.. Kena naik tuk tuk pergi sana coz jauh skit dari pantai...

Tanpa Nama berkata...

sis pegi sendiri ke guna agen...
sy igt nak p ngan hubby tp x reti ckp siam..
apa yg perlu kami buat bila da smpi airport krabi nnt..cr teksi atau siap2 cr transport sblm fly..

Dalia berkata...

Pegi sendiri, tak guna agen pun... Main redah je.. Cuma hotel dah siap booking awal2 la.. Sampai airport amik teksi terus... :-)

IsabellaIdura berkata...

Saya pun nk pergi...ne murah? Pakej ke atau buat sendiri?

Dalia berkata...

IsabellaIdura: Kalau pergi sendiri lagi murah... Berbaloi2... :p

Juma Ismail berkata...

bestnya :D tgh plan nak pergi. tak sabar ! thanks untuk info ya sis.

Dalia berkata...

Juma, kalau ikutkan hati memang akak nak pergi lagi ke Krabi.. Tapi buat masa sekarang ni mmg x bleh, sebab baby kecik lagi, tak bleh nak tinggalkan... Haritu akak pergi tiga hari mmg tak cukup.. Kalau nak pergi sana at least kena 4 hari, baru puas.. Next time klu akak dpt pergi sana lagi, memang pastikan lama sikit dok sana.. Dan jangan lupa bawa sunblock! Kalau tak balik M'sia mesti kawan2 tak kenal kita dah... Terbakor.. Hahaha!

Scha berkata...

Salam.. Boleh tya tak.. awak amik pakej 8 destinasi pulau tu (1500 bath) pakej yg mana ek.. klu boleh bg travel agency die sakali... ingat nak pegi bulan 6 ni... TQ..

Dalia berkata...

scha,

Chokpaisan Andaman Sea, Tel : 075-695340, 695341, 638393... website : www.chokpaisanandaman.com

tapi tak sure sekarang ada tak lagi pakej yg tu...

ada satu lagi ni pun boleh try:

Barracudas Tour, Tel : 075-637092, 695111-2
email : baracudastourkrabi@hotmail.com
website : www.baracudastourkrabi.com

Amsyahril Syahril berkata...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Tanpa Nama berkata...

bestnye bace experience n tgk gambar2 akak di krabi. sy pun baru je pegi sana mei lepas, tp sebab bawa baby, limited aktiviti je yg boleh buat. mmg nak kene pg lagi sbb tak puas hati lg travel krabi. lgpon rase tenang je bile sampai sane kan.

Amsyahril Syahril berkata...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Amsyahril Syahril berkata...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


haziq rosni berkata...

assalamualaikum... akak tumpang tanya ea..
brape kos smua skali pergi sana ? trmasuk mkan mnum n transport....

Dalia berkata...

Rasanya dalam rm1000-rm1200 dah cukup dah...tp bawak jugakla extra kut2 ada yang tak cukup nanti... Standby... Mcm masa akakpergi haritu flight + hotel + makan + boat + shopping RM1000 pun tak abis...

aziman omar berkata...

Salam,
Saya ada menyediakan ground pakej ke Padang Bukittinggi Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
Pelbagai pakej ke Padang Bukittinggi untuk anda. Kami akan guide anda dari anda menjejakkan kaki ke bumi Padang sehinggalah anda meninggalkan bumi Minang.
Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
Sebarang pertanyaan akan kami layan.
Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info tentang Padang Bukittinggi:

http://freelancetour.blogspot.com/

syam berkata...

menarik jln crita...tapi aku dulu pergi degan agensi tpi puas hati ar prgi sne murah pun murak klu korang mls mcm aq korang ambik pakej dekat brader ni https://www.facebook.com/pages/JS-VAN-Tourism-Service/723028527725417

Catat Ulasan

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review